Bugun...



Zeytin Çiçeği İçin İlaçlama Vakti

Türkiye'nin en önde Zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi Aydında 2023 yılında Zeytin sineğinin verdiği zarardan dolayı büyük kayıp yaşanması nedeniyle tarım müdürlüğü, zeytin bahçelerinde tespit edilen zeytin sineği için ilaçlama yapılması gerektiği çağrısını yenilendi.

facebook-paylas
Güncelleme: 03-07-2024 16:19:08 Tarih: 03-07-2024 15:55

Zeytin Çiçeği İçin İlaçlama Vakti

 

Tarım Müdürlüğü ekipleri Yapılan kontrollerde zeytin sineğinin tespit edildiğini açıkladılar.

Uzmanlar zeytin üreticilerine ilaçlama çağrısında bulundu. Bahçelerde zararlı popülasyonları incelenirken, zararlı popülasyonunun düşürülmesi için ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle biyoteknik veya kimyasal mücadele yapılması ve tuzak kullanımı yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

Türk Tarım Orman Dergisi  Kahramanmaraş'ta zeytin sineğine karşı feromon tuzaklı etkin mücadele -  İllerden - Tarım TV

Zeytin Sineği Besi Tuzağı) hazırlanışı: Zeytin Sineği Besi Tuzağı ; DAP (Diamonyum Fostat-18-46-0) gübresinin, % 5'lik oranla (5 kg gübre/100 litre su) suda eritilip pet şişelerin yarısına kadar doldurularak üst kısmında karşılıklı olarak açılan 5 mm çapında 4-6 delikle, ağzı kapalı olarak ağaçların güneyine 1,5-2 m. yüksekliğe asılmasıyla uygulanmaktadır. 

Buna göre; 1. Daneler vuruk iriliğine ulaşınca, bahçenin konumuna göre farklılık gösterebilir, (haziran ortasından itibaren) tuzaklar (pet şişe tuzağı vs.) önce, dekara 5-6 adet olacak şekilde asılmalı ve izlenmeli, 2. Tuzaklarda ilk ergin zeytin sineği tespit edildiğinde, geniş alanda (en az 1500-2000 ağaçta veya izole koşullara sahip bahçede) uygulanmak üzere mümkünse tüm ağaçlara tuzak asılması şeklinde kitlesel tuzaklama yapılmalı, böylece zeytin sineği artışı baskılanmalı, 3. Kitlesel tuzaklamadan sonra da hasada kadarki dönemde ergin sinek sayısının takibi ile birlikte zeytin meyvelerinde vuruk sayımı yapılmalı, 4. Tuzaklarda yakalanan zararlı sayısındaki artışa paralel olarak yapılan kontrollerde meyvelerdeki vuruk oranı, sofralık çeşitlerde en az %1, yağlık çeşitlerde %6-8 olduğunda ilaçlı mücadeleye başlanmalı, bunun için mutlaka uzman teknik elemanlardan yardım alınmalı, 5. İlacın etki süresine ve zararlının her neslinin oluşturacağı yeni vuruk oranına göre, hasada kadar devam edecek bu uygulamada son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye de dikkat edilmelidir. 5. Hasadın erken yapılması ve üretim sezonu boyunca dibe dökülen zeytinlerin toplanıp bahçeden uzaklaştırılması da çok etkilidir.

 



Bu haber 77 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI