Bugun...



‘Yerli-milli’ doğalgaz yabancılara devrediliyor..

Yerli-milli söylemelerle halk yağma karşısında suskun bırakılmak istenirken, Karadeniz ekosistemi tamamen yok ediliyor.

facebook-paylas
Tarih: 26-09-2024 23:06

‘Yerli-milli’ doğalgaz yabancılara devrediliyor..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin 50 yılda ürettiği doğal gazın bir yılda Karadeniz’deki sahadan üretileceğini iddia ederek, “Uluslararası petrol ve doğal gaz şirketlerinden Sakarya sahasında ortaklık için teklifini veren var, teklif verme hazırlığı içerisinde olan var. Mevcut sahaya ortak olmak isteyenler var” [diyerek] dikkat çekti. Diğer yandan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yerli-milli süslemesiyle yaptığı bir açıklamadaki “Gazı bulduk, vatandaşımız müsterih olsun. Bu faydayı 84 milyon insanımız hissedecek” sözleri Bayraktar’ın açıklamasıyla ters yüz edildi.

Kamusal yanı yok

Bugüne kadar ucuz elektrik kullanacağız açıklamalarıyla inşa edilen yüzlerce santral halka değil sadece şirketlere kazandırırken yapılan son açıklamada da doğal gaz üretiminin kamusal hiçbir karşılığı olmadığı açığa çıkmakta. Bayraktar’ın Habertürk TV kanalında yaptığı açıklamalarda, Sakarya Gaz Sahası’nda yapılan faaliyetlerin ticari olarak çok karlı bir iş olduğuna dikkati çekerek, bunun en önemli kanıtlarından birinin yabancı şirketlerden gelen ortaklık talepleri olduğunu belirtmesi kamusal yatırımlarla yerli-yabancı şirketlere yağma alanı açıldığını gösteriyor.

Türkiye’nin 50 yılda ürettiği doğal gazın bir yılda Karadeniz’deki sahadan üretileceğini söyleyen Bayraktar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak ithalat faturasını düşürmeyi hedeflediklerini iddia ederek, Karadeniz’deki üretimin yıllık 7,5 milyar metreküpe ulaştığında enerji ithalat kalemini doğal gazda yüzde 15 düşüreceğini söyledi. Bayraktar, “Karada Gabar’ın yanında Hakkari’de, Van, Siirt, Şırnak üçgeninde Körkandil’de yeni sahalarda aramalarımız devam ediyor”  ifadelerini kullandı.

Doğal gaz sondajları

Yeraltı kayasının içinde bulunan doğal gazın serbest bırakılması için kayalar kırılır. Bir delik açtıktan sonra mümkün olan en fazla gazı elde etmek amacıyla gazı içeride tutacak kimyasal malzemelerle delik doldurulur. Daha sonra, kuyuya elektrik yükleri gönderilerek etrafındaki kayaları etkilerler. Elektrik yüklemeleri kapatıldıktan sonra, kuyuya yüksek basınçlı bir sıvı kırma çözeltisi  gönderilir. Bu çözelti, doğal gazı serbest bırakarak kayaları kırar. Gaz, kırma çözeltisinden hafif olduğu için kuyunun tepesine yükselir. Bu süreçte aynı zamanda kimyasal sondaj çamurları sondaj boyunca yüklenir ve bu kimyasal çamurlar karasal ortamlar için belirlenmiş kriterler gereği alıcı ortama bırakılmazken, atıklar deniz ortamına bırakılmaktadır.

İlk müşteri SOCAR

Türkiye’nin tek başına bu süreci gerçekleştirdiğini iddia eden eski bakan Dönmez’i SOCAR şirketinin açıklamaları boşa düşürmüştü. SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vagif Aliyev’in, SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi Zaur Gahramanov ile birlikte yaptıkları bir açıklamada, SOCAR’ın denizlerde petrol ve doğal gaz arama ve sondaj konusunda çok tecrübeli olduğunu, Karadeniz’in derinliği ve dalga şiddeti sebebiyle klasik bir platform kurmaya uygun olmayabileceğini, ancak insansız üretimi de içeren yeni teknolojilerle üretimin gerçekleştirilebileceğini ifade etmeleri dikkat çekiciydi.

Kiralık padişah isimli makineler!

Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan faaliyetlerin padişah isimleri verilmiş olan kiralık sondaj gemileriyle yürütüldüğü Türkiye’de enerji arz güvenliğini çözeceklerini iddia ederken tarih olarak 2026’yı işaret etti. 

 

Siyasi Haber




Bu haber 47 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI