Bugun...



KUŞADASI STK’LARINDAN VALİ CANPOLAT'A MİLLİ PARKI KAPATMA TALEBİ

Son günlerde artan bir çoğu da insan kaynaklı yaşanan orman yangınlarının Kuşadası yerleşkesine kadar ulaşması üzerine, Kuşadası STK’ları Milli park alanının ziyarete kapatılarak, koruma altına alınması talebiyle ortak basın açıklaması düzenledi.

facebook-paylas
Tarih: 03-07-2024 16:21

KUŞADASI STK’LARINDAN VALİ CANPOLAT'A MİLLİ PARKI KAPATMA TALEBİ

 

MİLLİ PARK YANGIN RİSKİ GEÇİNCEYE KADAR KAPATILMALIDIR

Kuşadası – Selçuk arasında meydana gelen orman yangını sonucunda hektarlarca kızılçam ormanı yanmıştır.

İlgili tüm görevliler havadan ve karadan canla başla çalışarak yangının durdurulması ve yerleşim yerlerine ulaşmaması için büyük gayret göstermişlerdir. Tüm görevlilere özverili çalışmaları için teşekkür ederiz.

Hava sıcaklığının 30 dereceden yüksek olması, rüzgar hızının 30 km/saat üzerinde olması ve nispi nemin %30’un altında olması orman yangınları açısından uygun meteorolojik şartları oluşturmaktadır.

Kuşadası’nda bugüne kadar bizlere miras olarak bırakılmış tüm doğal ve kültürel değerlerin, aynı zamanda çocuklarımızın bir emaneti olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın, Selçuk-Kuşadası arasında meydana gelen yangınlara bakıldığında büyük risk altında olduğunu düşünüyoruz.

Binlerce insanın girdiği ve kontrolünün mümkün olmadığı bu önemli ve eşsiz güzellikteki doğa alanı bir ihmal ya da kötü niyetli biri tarafından, olumsuz meteorolojik koşulların da etkisiyle, olası bir yangınla karşı karşıya kalabilir.

Sık makilik ve orman dokusunun iç içe olduğu Dilek Yarımadası’nda olası bir yangını söndürmek çok zor olduğu gibi, Milli Park içindeki yüzlerce araç ve binlerce insanın tahliyesini yapmak mümkün değildir.

Yangın riskini taşıyan olumsuz meteorolojik koşulların normale dönüşmesine kadar Milli Parkın ziyaretçi girişine kapatılmasını ve normale döndükten sonra da gerekli tüm önlemler alınıp, ziyaretçiler için koruma kuralları konularak işlevini sürdürmesini talep ediyoruz.

Geçmişte yangın riski taşıdığı gerekçesiyle Milli Park 1 hafta kapatılmıştı.

Milli Parkın günübirlik kullanım alanlarında ağaçlık alanlarda sigara içilmesi büyük risk taşımakta ve olumsuz iklim şartları da yüksek yangın riski yaratmaktadır.

Sayın Aydın Valimiz Yakup Canbolat’ın yangın konusundaki hassasiyetini biliyor ve gerekli duyarlılığı göstereceğini umarak, Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın olumsuz koşullar ortadan kalkana kadar ziyaretçi girişine kapatılmasını tüm Kuşadası Sivil toplum örgütleri olarak talep ediyoruz.

KUŞADASI SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ




Bu haber 82 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI