Bugun...



HANGİ TARIM ARAZİLERİ KİRAYA VERİLECEK?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Kiralanmasına İlişkin Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, çiftçilerin iki yıl üst üste ekilmeyen arazilerinin kiraya verilmesini öngören yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açtı.

facebook-paylas
Güncelleme: 26-08-2024 17:17:48 Tarih: 26-08-2024 17:13

HANGİ TARIM ARAZİLERİ KİRAYA VERİLECEK?

CHP O Yasayı Danıştaya Götürdü.

Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerini, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve tarımsal üretimde kullanılması şartıyla sezonluk olarak kiraya verecek.

Buna göre, Hazine'nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç olmak üzere mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.

CHP DANIŞTAY'A DAVA AÇTI

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi sonrası TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a dava açtığını duyurdu.

'TOPRAK GASPINI AMAÇLAMAKTADIR'

"Eğer yönetmelik iptal edilmez ise her yıl bütçeden alacağı payı alamayan, bu nedenle önce fakirleşip şimdi de toprağını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Anadolu çiftçisi, çok uluslu şirketlerle sözleşmeli üretime mecbur kalacak ve modern köleler haline gelmiş olacaktır" diyen Alp, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yönetmelik yoluyla çiftçimizin zaten ipotekli ve hacizli olan arazileri bankalar tarafından önce alacağa mahsuben alınacak sonra da bakanlık eliyle kiraya verilerek bir anlamda arazi bankacılığının yolu açılacaktır. Yönetmeliğin yarattığı bir diğer endişe yandaş vakıf ve derneklere Anadolu topraklarının peşkeş çekilmesinin yasal altyapını hazırlamasıdır. Üretim planlaması adı altında hayata geçirilen yönetmelik, aslında bir toprak gasbını amaçlamaktadır." iadelerini kullandı...

Kiralanacak Tarım Arazileri Şöyle Açıklandı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanacağını duyurdu. Ancak, bu arazilerin tarımsal üretimde kullanılmak şartıyla kiraya verileceği belirtildi. Devletin mülkiyetinde olan veya özel mülkiyete ait olan ve iki yıl boyunca işlenmeyen araziler bu düzenlemenin dışında kalıyor.

Başvurular Nasıl Yapılacak?

Başvuru yapmayan araziler, iki yıl boyunca işlenmeyenler listesine eklenecek. Bu listeler il/ilçe müdürlüklerinde ve Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek. İlgililer, ilan süresi içinde itirazlarını Arazi Tespit Komisyonuna yapabilecek. İtirazlar, üç gün içinde değerlendirilip nihai liste oluşturulacak.

Kiralamada Yeni Kurallar ve Öncelikler

Kiralama işlemleri, arazinin vasfını değiştirmeden ve tarımsal üretim için kullanılması şartıyla yapılacak. Kiralama, tek bir parsel veya birden fazla parsel şeklinde yapılabilir. Öncelik, yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına verilecek.

Kiracının Sorumlulukları Kiracılar, kiraladıkları araziler üzerinde belirlenen ürünleri yetiştirmekle ve tarımsal üretim tekniklerine uymakla yükümlü olacak. Toprağın yapısını bozacak uygulamalardan kaçınılması, çok yıllık bitkiler ve sabit tesislerin korunması gerekecek.

 



Bu haber 133 defa okunmuştur.


Etiketler : CHP

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI