Bugun...


Çok Özel Bir Gün; 5.Aralık
Tarih: 05-12-2023 21:04:07 Güncelleme: 05-12-2023 21:15:07 + -


1934 Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verildi. 5.Aralık.1985 Tarihinde, Birleşmiş Milletler Tarafından “5. Aralık Dünya Gönüllüler Günü” Olarak, 5.Aralık. 2013 Birleşmiş Milletler Tarafından “5. Aralık Dünya Toprak Günü” Olarak Kabul Edildi.

facebook-paylas
Tarih: 05-12-2023 21:04

Çok Özel Bir Gün; 5.Aralık

 

26. Ekim. 1933 tarih ve 2329 sayılı  Köy Kanununun çıkarılmasıyla, Aydın’ın Çine İlçesine bağlı Demirdere Köyünde  (bu günkü Karpuzlu İlçesi) seçimi kazanan Gül Esin Türkiye Cumhuriyetinin ilk kadın Muhtarı oldu. Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK “Ey Kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın. Bu millet, esas  terbiyeyi aileden almaktadır. Türk Milleti öyle analara sahiptir ki, her devrin büyük adamlarını bu analar yetiştirmiştir. Türk kadını daha yüksek nesiller yetiştirmeye kabiliyetlidir. Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir.” Demiştir. Kadınlarımız, anamız, öğretmenimiz, sığındığımızdır.

5.Aralık.1985 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, gönüllü çalışmaları ve faydalarını dünya çapında duyurmak, gönüllü programlara katılımı sağlamak amacıyla  “5. Aralık Dünya Gönüllüler Günü” nü kabul etmiştir.

5.Aralık Dünya Gönüllüler Günü kutlamaları, gönüllülerin daha iyi bir gelecek, sürdürülebilir bir kalkınma, sürdürülebilir bir çevre için sarfettikleri çabaları görünür kılmaya yöneliktir.

5. Aralık Dünya Gönüllüler günü; Evimiz dünyamızı, ülkemizi, yaşanabilir hale getirmek için, yapılan faydalı ve örnek çalışmaların, bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasına fırsat vermektedir.  Gönüllülük, vatan, millet, bayrak, toprak, yaprak, doğa sevgisi ve bilimle beslendiğinde,  başarılmayacak iş, varılmayacak hedef yoktur.

Bir işi yapmayı, bir yükümlülüğü  yokken isteyerek üstlenen kimseye gönüllü denir. Biz, TEMA Vakfı Gönüllüsüyüz. Vatan, Millet, Bayrak, Toprak, Yaprak, Doğa sevdalısıyız. Biz 30 yıldır, toprağımızı, sularımızı, ormanlarımızı, çevremizi kollar koruruz. Hayatı geleceğe taşımak, güzel vatanımız Türkiye’yi, evimiz dünyayı yaşanabilir kılmak için gönüllüyüz.

Kutsal Vatanımızı Cennet yapmaya, değerlerimize, zenginliklerimize sahip çıkmaya, suyu düştüğü, toprağı oluştuğu yerde tutmaya, toprağımız, suyumuz ve havamızın temiz olmasını, topraklarımızın üretimde kalmasını sağlamaya gönüllüyüz.

5.Aralık. 2013 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, canlıların hayatının varlığı ve sürekliliği için vazgeçilmez olan toprağın önemine dikkat çekmek amacıyla  “5. Aralık Dünya Toprak Günü”nü kabul etmiştir. İnsanlık ve tüm canlılar için hayat kaynağı olan topraklara sahip çıkılmalı, erozyonla mücadele edilmeli, yeşil bitki örtüsü ve ormanlarla toprak korunmalı, erozyon önlenmelidir. Tarım topraklarımızı, betona, yele, sele, amaç dışı kullanımlara kurban etmemeliyiz.

Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verilmesi, Dünya Gönüllüler ve toprak günü kutlu olsun.

 Türkiye Çöl Olmasın.

Mehmet ÖZDEMİR                          TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi

 



Bu haber 137 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YUKARI